ה-Poco F3 הוא עוד ניסיון של שיאומי להציע תמורה למחיר שאין לה תחרות. מבחינות רבות הוא מצליח לעשות בדיוק את זה ועדיין הוא בעיקר הצליח לתסכל. כל הפרטים בסקירה שהיא בעצם לא ממש סקירה.
כמעט 9 שנים עברו מאז סקרתי בפעם הראשונה סמארטפון של שיאומי – הרבה לפני שהחברה זכתה לייבוא רשמי לישראל – ובמהלך התקופה הזאת היצרנית הסינית הנהדרת זכתה ממני לאינספור מחמאות ולהמון המלצות, כאן באתר וגם באופן אישי. אז מדובר היה ב- Mi 2a (לא להתבלבל עם ה- Mi A2, מכשיר שונה לחלוטין) ונדהמתי מהיכולת של מי שהיתה אז יצרנית צעירה ויחסית אנונומית, לייצר סמארטפון שנותן פייט למובילי השוק באותה תקופה, במחיר שהוא באופן משמעותי נמוך יותר. מאז ועד היום המשיכה שיאומי להוציא סמארטפונים שגם הם ביחס למחיר הציעו מפרטים מאוד מרשימים ובמשך תקופה ארוכה באמת שלא היו להם מתחרים.
אבל משהו קרה בשנה-שנתיים האחרונות. בעוד החברה ממשיכה להוציא מכשירים עם מפרטים חזקים במיוחד (ובכמויות לא הגיוניות), נכנסו לשוק מספר רב של יצרניות אחרות, שאולי לא תמיד מציעות את אותה רמת מפרט, אך מביאות איתן חוויית שימוש נוחה ואמינה הרבה יותר. שלא תבינו אותי לא נכון, ל- POCO F3, כמו רוב מכשירי שיאומי, יש בסיס אדיר לבנות עליו. יש לו מעבד חזק שבזכותו המכשיר מציע ביצועים מהירים וחלקים – יותר כמעט מכל סמארטפון אחר ברמת המחיר שלו – הוא מעוצב נהדר, בעל רמת בנייה מרשימה, דק וקל, עם מסך נהדר ומצלמות מצוינות למחיר. הוא אפילו זכה לחיי סוללה די מרשימים יחד עם טעינה יחסית מהירה (100% בפחות משעה), גם אם יש לא מעט מתחרות עם טעינה מהירה הרבה יותר, אבל כל זה לא עוזר אם שיאומי מסרבת לסדר את כל הדברים הקטנים והמעצבנים מהם סובלים הסמארטפונים שלה, כאלה ההופכים את השימוש במכשירים למעיק.
חיישן הקרבה
מזה כמה שנים הרוב המוחלט של מכשירי שיאומי סובלים מחיישן קרבה שפשוט לא עושה את מה שהוא אמור לעשות – לכבות את המסך בזמן שמדברים בטלפון, כדי שלא יילחצו בטעות כל מיני דברים במהלך השיחה. רגע לפני שאני מתחיל את החפירה שלי בנושא הזה חשוב לי להדגיש שאני יודע שהבעיה הזאת לא מתרחשת אצל כל משתמשי שיאומי וכנראה שיש לזה איזשהו קשר למבנה הפנים של המשתמש ובכל זאת כמות התלונות על הנושא הזה – ספציפית במכשירי שיאומי – היא עצומה. בנוסף מודה היבואן שזו בעיה הידועה לשיאומי ודבר אחרון – זה כמעט ולא קורה לי בסמארטפונים אחרים ואני מחליף שני סמארטפונים בחודש בממוצע. עד כמה חיישן הקרבה בעייתי? לא הצלחתי לנהל אף שיחת אחת טלפון במהלך השבועות בהם המכשיר היה ברשותי מבלי שהפעלתי משהו בטלפון בטעות. כיביתי והדלקתי את ה- WiFi, את הבלוטות’ ובכמה מקרים גם את מצב הטיסה (שמן הסתם ניתק את השיחה). שלחתי הודעות מלאות ג’בריש לאנשים ולקבוצות, נכנסתי לאפליקציות ועוד ניסים ונפלאות. זה הפך לכל כך מטריד, שבאיזשהו שלב הפסקתי לדבר בלי שאוזניה מחוברת לי למכשיר ומבחינתי זה לא פתרון, חיישן הקרבה פשוט אמור לעבוד.
כמי שבמהלך היום מנהל לא מעט שיחות טלפון, תקלת חיישן הקרבה היא לא בעיה זניחה, היא הפרעה אמיתית לניהול יום העבודה שלי וגורמת לכך שבמקום להתעסק במה שאני אמור להתעסק, אני מוצא את עצמי עסוק בלהתעצבן על הטלפון וזה דבר שלא אמור לקרות בעידן הסמארטפונים. אגב, כבר תקופה ארוכה אני מתלונן על התקלה הזאת ולכן זה תמיד מהדברים הראשונים שאני בודק במכשיר של שיאומי ועם קבלת ה- POCO F3, משום מה זה לא קרה ביום-יומיים הראשונים. כנראה שאני כל כך בטראומה משיאומי, שהחזקתי את המכשיר בצורה כזאת שלא חלילה יילחץ משהו בטעות, אבל אחרי כמה ימי שימוש כבר הפסקתי לשים לב שאני עם מכשיר של החברה וכבר לא הקפדתי על הצורה שבה אני מחזיק אותו וחיישן הקרבה חזר לסורו. מתסכל ומעצבן!
סיבוב מסך
אני אקצר בחלק הזה כי נראה ששיאומי שיפרו משמעותית את רגישות סיבוב המסך ב- POCO F3 לעומת דגמים קודמים, אך הבעיה עדיין קיימת. היות וזו עוד תקלה שנמשכת שנים, אני לא יכול להתעלם ממנה. בכל סמארטפון יש את האפשרות שהתצוגה על המסך תסתובב ברגע שאתם מסובבים את המכשיר. גם בשיאומי יש את זה, אבל במכשירים של היצרנית הסינית התצוגה מסתובבת גם כשלא צריך. בסקירת הוידאו שעשינו כאן בג’ירפה לרדמי נוט 10, הדגמנו (בדקה האחת עשרה) את התקלה הזאת וכאמור, היא אמנם פחות חמורה ב- POCO F3, אך היא בהחלט עדיין קיימת.
ניהול סוללה
שיאומי ידועה בזכות השינויים הרבים שהיא מבצעת במערכת ההפעלה אנדרואיד עליה מבוססים מכשירי החברה ובכל הקשור לניהול הסוללה, החברה מתעקשת ללכת צעד אחד רחוק מדי. בכל מכשירי החברה, כולל ב- Poco F3, כל אפליקציה שתורידו מוגדרת אוטומטית כשמצב החיסכון בסוללה פועל וזה מביא לכך שהרבה מאוד יישומים פשוט לא מתפקדים כמו שצריך עד שנכנסים להגדרות ומשנים את זה. אגב, את השינוי צריך לבצע לכל אפליקציה בנפרד. בגדול, זה אחלה כל עוד המשתמש מודע לזה ויודע לשנות, אבל מה עושה מי שקונה סמארטפון של שיאומי והוא לא ממש מבין בזה? כנראה שהוא יצטרך להתפשר על הביצועים של המכשיר, או לפנות לעזרה מקצועית. הבעיה הזאת בולטת במיוחד באפליקציה כמו וייז. תפעילו את אפליקציית הניווט בפעם הראשונה במכשיר של שיאומי וברגע שתיכנס לכם שיחת טלפון, או שתעברו רגע לאפליקציה אחרת במכשיר (כולל מעבר למסך הבית), המכשיר יכניס את וייז למצב חיסכון בסוללה וינתק את חיבור ה- GPS. כשתרצו לחזור לוייז פתאום תגלו שהיא לא מוחברת ללוויין ובעצם לא עובדת. המתנה של כמה דקות אמנם תחזיר את המצב לקדמותו אבל, כאמור, מי שלא יודע שצריך לבטל את חיסכון הסוללה האוטומטי, יחשוב שיש לו תקלת GPS במכשיר. מתסכל, מעצבן ובעיקר מיותר. אני בטוח שעם קצת חשיבה יצירתית, שיאומי היתה יכולה לפתור את הבעיה הזאת די בקלות, אבל לא נראה שמעניין אותה, העיקר להציג נתונים של חיי סוללה מוצלחים.
סמארט לוק (Smart Lock)
עד לא מזמן חשבתי שנושא ה- Smart Lock במכשירי שיאומי מפריעה רק לי ולכן התעכבתי עליה פחות בסקירות קודמות למכשירי שיאומי, אבל בזמן האחרון יצא לי לשוחח עם עוד כמה אנשים שהנושא הזה מפריע להם והיות ומדובר (שוב) בבעיה סדרתית במכשירי שיאומי, ארחיב עליה קצת יותר מהרגיל.
במכשירי אנדרואיד ישנה, בעקרון, תכונה הנקראת Smart Lock. מדובר בתכונה המאפשרת למשתמש להגדיר מקומות, מצבים ומכשירים מחוברים (כמו אוזניות ודיבוריות למשל) שברגע שהסמארטפון מזהה אותם, הוא מבטל את נעילת המסך. למשל, תוכלו להגדיר שהדיבורית שלכם ברכב היא מכשיר מהימן ואז, כל עוד אתם מחוברים לדיבורית, המסך לא יינעל. למה כתבתי שישנה תכונה כזאת “בעקרון”? כי שיאומי, משום מה, החליטה שהמשתמשים שלה לא יזכו לתכונה הזאת באף מכשיר, כולל ב- Poco F3. לא ברור מה הביא להחלטה התמוהה הזאת וראוי לציין שנכון להיום חוץ משיאומי עוד לא נתקלתי באף יצרנית שביטלה את זה. כמי שתמיד מגדיר את הדיבורית שלו ברכב כמכשיר מהימן עם קבלת מכשיר חדש, זו לבד סיבה עבורי לא לרכוש מכשיר של שיאומי ואמנם אני משער שרוב משתמשי אנדרואיד לא מכירים את ה- Smart Lock, אבל זה עדיין מקומם שבמכשירי שיאומי ורק במכשירי שיאומי, זו תכונה שנשארה בחוץ. אגב, זו תכונה מובנית באנדרואיד של גוגל, אז לא רק ששיאומי לא מכלילה אותה במערכת שלה, היא מבטלת אותה באופן יזום. הזוי.
בלוטות’
אם אתם משתמשי סמארטפונים, אתם ודאי משתמשים בבלוטות’. בלוטות’ משמש אותנו לכל כך הרבה מוצרים, משעונים חכמים, דרך אוזניות ורמקולים ועד לדיבוריות ולכן מצופה שהבלוטות’ בסמארטפונים שלנו יעבוד כמו שצריך. אני חייב לציין שלהבדיל מהנושאים הקודמים שהזכרתי, נושא הבלוטות’ פחות חמור במכשירים של שיאומי בכלל וב- POCO F3 בפרט, כי בגדול הוא עובד, הבעיה שהוא עובד פחות טוב ופחות חלק ממכשירים אחרים. באוזניות שאני סוקר אני חווה יותר הפרעות בסאונד מאשר עם סמארטפונים אחרים. לדיבורית ברכב ה-POCO F3 מתחבר רק ב- 9 פעמים מתוך 10 בממוצע והודעות דחיפה לשעון החכם שלי, מגיעות לעיתים רחוקות יותר מאשר אצל המתחרים. אין לי מושג מה הגורם לזה, אבל אני ממש לא היחיד ששם לב לבעיית הבלוטות’ במכשירי שיאומי ומחברה כזאת, שתלונות לגבי איכות חיבור הבלוטות’ קיימות כבר שנים, אני מצפה שתתקן ושהבלוטות’ יעבוד חלק, כל הזמן!
סיכום
יש לא מעט מעריצי שיאומי שלא יקבלו את כל מה שכתבתי כאן ויטענו שאני סתם נטפל לחברה וכל מה שתיארתי כאן הוא פרי דמיוני, אבל לצערי, זו המציאות במכשירים של החברה והגיע זמן לכתוב את זה בצורה מפורשת. חשוב לציין, אני בעצמי מעריץ של שיאומי. היא חלק גדול מהסיבה שאני מטיף לרכישת מכשירים לא יקרים הודות למהפכה שהיא ביצעה בשוק הסלולר במהלך שנות קיומה. יש לחברה הזאת מוצרים נהדרים – שעונים חכמים מעולים, אוזניות ורמקולים מרשימים, שואבי אבק שמשאירים אבק לחלק גדול מהמתחרים, קורקינטים נפלאים, טלוויזיות מהטובות שיש ביחס למחירן ועוד מגוון רחב של מוצרים שהייתי מכניס הביתה בשמחה גדולה, אבל בתחום הסמארטפונים היא איבדה את זה. כבר תקופה ארוכה אני שומע שהחברה מטפלת בנושאים הבעייתיים שאת חלקם מניתי כאן, אבל לא נראה שהיא באמת מטפלת ויותר מרגיש כאילו היא כל כך מסוחררת מההצלחה המטורפת שלה, שהיא שכחה לרגע את חוויית המשתמש בצד ולא באמת אכפת לה.
צריך לזכור שמדובר ביצרנית המשיקה עשרות דגמי סמארטפונים בשנה ולו אני הייתי יכול לייעץ לה, הייתי אומר לה לעצור את ים ההשקות מיד, להתחיל באמת לתקן את מגוון הבעיות הסדרתיות במכשירים שלה ולהתרכז בלחזור למקורות שלה – ייצור מכשירים טובים המעניקים תמורה אדירה למחיר שלהם.
בסביבות המחיר של ה- Poco F3 יש לא מעט מכשירים טובים. לוואן פלוס יש את ה- Nord 2, לאופו יש את ה- Reno5, לסמסונג את ה- A72 ולרילמי את ה- X50 Pro. כולם מכשירים שהם או חלשים מהפוקו מבחינת המפרט, או ישנים ממנו משמעותית, אבל לכל המכשירים שהזכרתי כאן – גם אם הם לא מהירים כמו ה-POCO F3, או שהמצלמות שלהם פחות איכותיות – יש יתרון אחד משמעותי, הם פשוט עובדים וגם אם יש להם תקלות פה ושם, לא מדובר בתקלות שהופכות את השימוש היומיומי בהם למתסכל ומעצבן.
אנחנו חיים בעידן שבו אנחנו מבלים עם הסמארטפון שלו יותר מכל דבר (ובדרך כלל גם יותר מכל אדם) אחר. הסמארטפון שלנו הוא מרכז המידע, הנווט, המצלמה, נגן המדיה ומרכז התקשורת העיקרי שלנו. מכשיר שאנחנו כל כך צמודים אליו וכל כך תלויים בו, צריך להיות מכשיר שאנחנו יכולים לסמוך עליו ולהרגיש נוח איתו, הוא בטח לא אמור להיות מכשיר שמתסכל ומעצבן. לצערי, ה- Poco F3 ולפניו כל מכשיר שיאומי שיצא לי לסקור בשנה-שנתיים האחרונות, הוא מכשיר מתסכל ומאוד מעצבן.
אני כותב על טכנולוגיה ומבצע סקירה של מוצרים למעלה מ- 25 שנה ובפעם הראשונה מאז התחלתי לעסוק בתחום הזה, אני מתכוון להפסיק לסקור מוצרים של מותג ספציפי. אני מאוד אוהב להחליף סמארטפונים ומקבל את זה שבכל סמארטפון שאסקור, תמיד יהיו דברים שיעצבנו יותר ויעצבנו פחות, אבל מכשירי שיאומי כבר הביאו אותי למצב שאני מרגיש שהמכשיר מפריע לי לתפקד בצורה רגילה ברמה היומיומית ולא בא לי להתעצבן על הסמארטפון שאני משתמש בו ביום יום. אז לעת עתה, עד ששיאומי לא תתחיל לטפל בבעיות שרודפות את הסמארטפונים שלה כבר שנים, אני מוותר על התענוג המפוקפק הזה.
אהבנו
- עיצוב ורמת בנייה
- ביצועים מעולים
- מצלמה טובה למחיר
אהבנו פחות
- מלא בבאגים ההופכים את השימוש היומיומי למתסכל