הקמת מושבות בחלל, הן בירח והן במאדים צפויה בתוך עשור. יישובם של אסטרונאוטים במושבות אלו דורש פיתוח יכולת חיים על פני כוכבי הלכת, ובבסיס יכולות אלו יכולת לייצור מזון. לכן, ישנה חשיבות אדירה לפיתוח יכולות לגידול תוצרת חקלאית בתנאים הייחודיים מחוץ לכדור הארץ, תנאים של חוסר כבידה ומחסור בחמצן. כעת, צוות מומחים בינלאומי בהובלה ישראלית, צפוי להוכיח היתכנות גידול חקלאי בחלל כבר בראשית השנה הבאה!
יהונתן ויינטראוב, דוקטורנט באוניברסיטת Stanford וממייסדי SpaceIL, יזם ניסוי של גידול חומוס בתנאי חוסר כבידה, שהצלחתו תהווה בשורה של ממש ליכולת תמיכה לחיים בחלל. את הניסוי, שנבחר ע”י הועדה של קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית, ייקח אתו איתן סטיבה, הישראלי השני בחלל, בטיסתו לתחנת החלל ISS בראשית 2022. גרגיר החומוס יגודל ב”חממה” ניידת, והנבטתו תהווה פריצת דרך משמעותית ביכולת הגידול החקלאי מחוץ לכדור הארץ. שותפים לניסוי מדענים מובילים מאוניברסיטת Stanford ומדענים ומהנדסים מהשורה הראשונה בישראל, בהם פרופסור אייל שמעוני המדען הראשי של קבוצת שטראוס, עמותת D-Mars וקרן ההשקעות – Moon2Mars Ventures.
לא סתם נבחר הגרגיר הכל כך ישראלי למשימה! החומוס (חמצה), עשיר מאוד בחומרים מזינים ולכן יכול להוות מקור מצוין לתזונה לחיים בירח ובמאדים, וכן הנו קל לגידול – ומכאן שנקודת הפתיחה שלו להצלחה טובה יותר בהשוואה לגידולים חקלאיים אחרים. מדינת ישראל כמעצמה טכנולוגית וחקלאית יכולה לתרום רבות להצלחה הבינלאומית בתחום הגידולים החקלאים בתנאים הייחודיים, וספציפית בתחום גידול החומוס בחרו המדענים לחבור לקבוצת שטראוס, יצרנית החומוס המובילה בישראל ובארה”ב, על מנת להיעזר במומחים שלה לבחירת זן החומוס שישוגר. בעזרת לקחי הניסוי האנושות תוכל להיערך לגידול חומוס במושבות על הירח והמאדים, כמו גם להגדיל ולשפר יבולים חקלאיים על פני כדור הארץ. הניסוי יוצא לפועל הודות למימון של מספר גורמים בראשם קבוצת שטראוס, בעלת מותג החומוס “אחלה” בישראל, ושותפה של פפסיקו במותגים “סברה” ו”אובלה” בארה”ב ובאירופה – ותורמים פרטיים נוספים.
יהונתן ויינטראוב, החוקר הראשי ויזם הניסוי: “זו הזדמנות יוצאת מהכלל לערוך ניסוי עולמי פורץ דרך שיהווה את ראשית הבשורה באשר לגידול חקלאי מחוץ לכדור הארץ. הישראלים הם ללא ספק המומחים בחומוס, ולשמחתנו גם בעלי יכולות מוכחות בתחום המדעי. הוכחת יכולות הנבטת ‘גרגיר הזהב’ בחלל תהווה צעד ראשון בתחום החקלאות בחלל לאנושות, וצעד ענק לעולם המדע הישראלי! אני שמח שהצלחנו לשלב ידיים אנשי המדע, המומחים לחומוס של שטראוס וקרן רמון כדי להוציא לפועל את הניסוי“.