בשוק הקפה בישראל ישנם שלושה סוגי מכונות קפה פופולאריות: אלו הטוחנות את הקפה הטרי, פודים וקפליות (קפסולות בעברית). האחרונה הפכה לנמכרת ביותר בזכות מכונות הקפה של נספרסו, שהייתה גם לחברה הראשונה בישראל שהציעה שירות משלוחים עד הבית של הקפליות השונות, לצד מכונות קלות להפעלה.
לאחרונה הודיעה החברה שהיא קופצת דור קדימה, ומשיקה מכונה חדשה בקונספט חדש – “ורטואו פלוס” | “Vertou Plus“, המיועדת לקהל המעדיף לשתות קפה ארוך יותר, בכוסות גבוהות, או אלו אשר לא ממהרים לעבודה ויכולים ללגום באיטיות קפה מהביל הלוקח זמן – בניגוד לאספרסו הזריז של הבוקר.
מכונת הורטואו פלוס החדשה של נספרסו נבדקה במספר גדול של פרמטרים, אולם כדאי לדעת עליה מספר דברים קודם לכן, שהם בעצם הסיבה שהחברה החליטה להשיק את המכונה. ורטואו פלוס מגיעה עם קפליות ועליהן ברקוד – שאותן מזהה המכונה ויודעת איזה סוג קפה להכין: אספרסו, ארוך, כפול וכדומה. לטענת החברה, המכונה עושה שימוש בשיטת מיצוי קפה חדשה, בלחץ מים מאוד גבוה שמוזרם לקפה דחוס. המים מוזרמים לקפסולה שצורתה חצי עיגול ומוזרמים לכוס ביותר מ-7,000 סיבובים לדקה. נספרסו מציעה 25 תערובות קפה שמיועדות למכונה זו.
משקה הקפה שהיא מפיקה מכיל קרמה (קצף קפה) אוורירית ועבה יותר, מה שמאפשר להשתמש בחלב קר במקום מוקצף. ניתן להכין בה משקאות בחמישה גדלים: גודל אספרסו (40 מ”ל) ודאבל אספרסו (80 מ”ל), כמו במכונות הקלאסיות של החברה, והחידושים הם גראן לונגו (150 מ”ל), גודל מאג (230 מ”ל) וגודל אלטו (414 מ”ל).
אסתטיקה
מכונת הורוטואו פלוס החדשה מקבלת נוכחות משמעותית במטבח ביחס למכונת הנספרסו הקלאסית והוותיקה. כמובן שאפשר לרכוש את המכונה בשלושה צבעים (בהתאם לשיש המטבח), אך היא גם גדולה – אורכה יותר מ-33 סנטימטר, גובהה כ-32 סנטימטר ורוחבה כ-23 סנטימטר. ללא מים, משקלה הוא כ-4.5 קילוגרם. בהחלט מכובד ומאסיבי. מיכל המים מיועד ל-1.7 ליטרים מים, כך שאם צריך להזיז אותה מעט כדי לנקות את סביבת המטבח או את טיפות הקפה שנשפכות פעם בפעם, בהחלט צריך לתכנן אסטרטגיית פעולה מראש.
תפעול
המכונה פשוטה מאוד לתפעול. לאחר הכנסת הקפליה, יש סורק היודע לזהות איזו תערובת נבחרה מתוך 25 תערובות הקיימות ספציפית למכונה זו (לא ניתן לרכוש תואמות של חברה מתחרה), והמכונה יודעת גם כמה מים צריך לכל סוג קפה מראש. עם זאת, הצרכן צריך להניח על מגש הקפה את הכוסית הנכונה – כלומר כוסית אספרסו או לסירוגין כוסית מאג מאסיבית. על רוב הקפליות מצוין כמה מים דורשת הקפליה – ועל פי זה הצרכן צריך להבין איזה כוס נדרשת.
גוף חימום
בהשוואה למכונת הקפה הקלאסית של נספרסו, מכונת הורוטואו פלוס מתחממת הרבה יותר מהר. הזמן עד שהכפתור מפסיק להבהב כדי להראות שהמכונה חמה – הרבה יותר קצר, ולכן ניתן ללחוץ עליו כדי להכין את הקפה תוך שניות בודדות בלבד מרגע הפעלת המכונה. בנוסף, לאחר 9 דקות של חוסר שימוש – המכונה יודעת לכבות את עצמה באופן אוטומטי, וכך לחסוך בחשמל.
הכנת הקפה
העובדה המסקרנת ביותר במכונה היא עצם פעולת הכנת הקפה. מכונת ורוטואו פלוס מרעישה פי שניים עד פי שלושה יותר ממכונת הקפה הקלאסית של נספרסו, וזאת בשל שיטת מיצוי הקפה הייחודית שפיתחה החברה. לא רק זאת, כיוון שמרבית הקפה שיימזג יהיה ארוך מן הרגיל – במאג או יותר (ולא אספרסו), זמן ההכנה ארוך משמעותית, ויכול להימשך עד כדקה של הכנת קפה. במילים אחרות, רעש לא מבוטל במשך דקה. עוד חשוב לציין, חובה לבחור את כוסית הקפה הנכונה בטרם השימוש, אחרת המים ימשיכו לזרום ולהציף את מגש הקפה וסביבתו, כיוון שלמכונה אין מנגנון גודש אוטומטי.
טמפרטורה
עם סיום הכנת הקפה אין צליל או הבהוב כלשהו המעיד כי המכונה סיימה את עבודתה והקפה מוכן. פשוט לחכות לשקט שאחריי… בכל הפעמים שהחתום לעיל המתין לקחת את הקפה – נראה כי הקפה חם באופן ניכר מן הקפה היוצא ממכונת נספרסו הקלאסית. יש להיזהר מכך גם בלקיחת כוסית הקפה, אך בעיקר בעת לגימה – עד כדי סכנה לאיזור השפתיים וכמובן לגרון, וחשוב להדגיש זאת בפני הצרכנים הרגילים לשתות קפה ממכונת נספרסו קלאסית.
טעם
החתום לעיל ניסה וטעם את כל 25 הקפליות שחברת נספרסו מציעה למכונת הורוטואו פלוס. קשה להשוות את הקפליות וטעם הקפה הנעשה מגודל 150 מ”ל ומעלה, כיוון שאין בישראל אף מכונה המפיקה קפה לגדלים אלה. הטעם עוצמתי, מעניין, בהחלט מנחם – ואידיאלי לעונת החורף בארץ. בימי הקיץ החמים בישראל, קשה מאוד להתרפק על קפה מהביל בכוסית גבוהה וארוכה, אך יתכן ויש לכך קהל, ובדיוק בשביל זה חברת נספרסו משיקה מוצר זה.
בהשוואת אספרסו ודאבל אספרסו, לדעת החתום מעלה – מכונת נספרסו הקלאסית מנצחת בגדול. עד כה נספרסו ידעה להביא לצרכן קפה מדויק, נכון, חד ומלא טעמים מן הקפליות הקלאסיות, ואלו כנראה חלק מסיבות הצלחתה של החברה ברחבי העולם (גם בטעימה עיוורת, הקפליות של נספרסו מנצחות מול המתחרים). עם זאת, כיוון ששיטת מיצוי הקפה שונה במכונת הורוטואו קלאסית, ניכר כי טעם הקפה הפך שטוח, מתכתי וחסר טעמים מודגשים, תבלינים ועוד. אין ספק, כי חובבי האספרסו, לונגו והדאבל אספרסו יעדיפו להישאר עם המכונה הקלאסית.
מחיר
מכונת ורטואו פלוס עולה 1,290 שקל, כאשר מכונה בצבע לבן עם מקציף נמכרת ב-1,540 שקל ומכונה שחורה או כסופה עם מקציף נמכרת ב-1,590 שקל. אלה מחירים ‘רשמיים’, אך המחירים משתנים מספק לספק ואפשר לרכוש אותה באופן מקוון מחו”ל במחירים נוחים יותר, וכך גם בדיוטי פרי.
הקפליות יקרות יותר מהקפליות הקלאסיות של נספרסו, המתומחרות ב-2.20-2.50 שקלים בנספרסו (ובמחירים נמוכים יותר בחברות שמוכרות תואמי נספרסו). הן עולות החל מ-2.40 שקלים לאספרסו ועד 2.90 שקלים לקפליה גדולה. כלומר, תשלמו יותר על קפסולות עבור המכונה החדשה, שכאמור תימכר לצד המכונות הקיימות.
הטיפה האחרונה
מכונת הקפה ורוטואו פלוס מרשימה מבחינת יכולת הפקת קפה עשיר לכוסות גדולות. חשוב להזהיר את הקוראים, כי הקפה יוצא בטמפרטורה מאוד גבוהה ביחס לקפה אליו התרגלו ממכונות נספרסו קלאסיות. אין בשוק כיום מתחרים או קפליות תואמות למכונה החדשה, ולכן הצרכן יאלץ לשלם מחיר מלא – ולא תמיד גם הקפליות תואמות את טעמו האישי של הצרכן. למי שמעדיף או שותה אספרסו, לונגו או משקאות קפה על בסיס שני אלה (כמו קפוצ’ינו), המכונות הקלאסיות של נספרסו תעשנה את העבודה – ובטעם מקורי והרבה יותר מוצלח, וכמובן שהמכונה הקלאסית תתפוס פחות נפח במטבח. לאלו שמעדיפים קפה חזק במאג עם קרמה עשירה, הנספרסו ורוטואו פלוס היא תוספת נחמדה למשהו שלא קיים עד היום, ולא כתחליף.
אהבנו
- תפעול - קלה ונוחה לתפעול – הצד הטוב ביותר של המכונה
- גוף חימום - חסכוני וחכם, יעיל ושימושי
- טמפרטורת הקפה – חם ומחמם לב, אבל צריך להיזהר...
אהבנו פחות
- אסתטיקה - ממתין לדור הבא של המכונות אלו, שבוודאי יהיה מעוצב בקווים יותר עדינים וגודל פחות מאסיבי
- רעש - מפריע מאוד באוזן, בייחוד בשעות הבוקר – כשדבר ראשון שאתה רוצה זה קפה ובשקט
- טעם - כחובב אספרסו או דאבל אספרסו – הכותב מעדיף באופן חד-משמעי להישאר עם המכונה הקלאסית והטובה